De uitdagingen van het proces IOD – Poperinge

Kevin White van Stad Poperinge getuigt in deze video over de evoluties van het proces inname openbaar domein (IOD). Van aanvraagformulieren, manuele GIPOD registratie, betere conflictdetectie tot Eaglebe.

In 2012 werkte Poperingen met 2 formulieren: een formulier voor de inname, en een apart formulier om de plaatsing van de parkeerverbodsborden aan te vragen. Eerst werden de formulieren samengevoegd om de burger eenvoudiger te ondersteunen bij de aanvraag. De aanvragen kwamen goed binnen via het gewone formulier, maar toch waren er nog problemen. Bekijk de getuigenis van Kevin in onderstaande video, of lees verder onder de video.

Conflicten detecteren

Het gebeurt wel vaker dat wegenwerken een beetje uitlopen, maar deze keer ontdekten we het op de dag van een wielerwedstrijd. Het was alle hens aan dek om een lokale omleiding te voorzien! Toen werd het duidelijk: er was geen overzicht, er konden nog altijd conflicten optreden.

GIPOD

Er werd toen gekozen om alles manueel in GIPOD in te voeren. Het Generiek Informatie Platform Openbaar Domein is een centrale databank om alle (geplande) hinder te registreren. Op deze manier konden kleine en grote conflicten voorkomen worden maar … het was enorm arbeidsintensief: alles moest manueel ingevoerd worden. Daarbij steeg het aantal aanvragen jaar na jaar.
Dus ging Poperinge op zoek naar een oplossing die deze manuele registratie kon oplossen.

Smart City met vergunningen?

Smart City hoeft niet altijd high-tech zijn met slimme verkeersborden. Als een platform kan zorgen dat de burger heel vlot en efficiënt zijn aanvragen kan indienen, en dat de medewerkers deze aanvragen snel en veilig kunnen beoordelen en vergunnen.